KASZA BULGUR Z WARZYWAMI, FETĄ I PIETRUCHĄ

Ufff....dawno mnie tu nie było :/ Tęskniliście? Przyznam się najszczerzej na świecie, że ja zdecydowanie tak. Życiowe zawirowania, od groma przeprowadzek, zmiana pracy i kolejna zmiana...pracy. Można zwariować, a dodatkowo przy aktualnej sytuacji związanej z COVID'em no to sami wiecie. Mam nadzieje, że choć trochę Was to ucieszy, ale planuję być tu ciut częściej niż ostatnio. Uwielbiam słońce i chodź nie takiej pogody jak dziś oczekiwałabym po sierpniu to dla naszej kochanej natury jest to zdecydowanie wybawienie. Przy deszczowej aurze dobrze jest zjeść coś ciepłego i aromatycznego. Dlatego dziś coś na wzór kaszotta/sałatki zapraszam Was na Bulgura :)

    

                                     Kasza Bulgur z warzywami, fetą i natką pietruszki




Co potrzebujemy na 2 porcje:
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Średnią cebulę
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwoną paprykę
  • 1 mała cukinia
  • 150 ml. Passaty pomidorowej/ pomidory w puszcze 
  • Mała puszka czerwonej fasoli 
  • 75g kaszy bulgur- daję 3/4 woreczka po ugotowaniu :)
  • 100 g sera feta
  • duża garść szczypiorku
  • duża garść świeżej natki pietruszki
  • przyprawy do smaku-u mnie: sól, pieprz, zioła prowansalskie, czerwona papryka słodka, bazylia




Co robimy: 

Gotujemy kaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzamy. Na rozgrzaną oliwę z oliwek wsypujemy posiekaną cebulę oraz pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Umytą paprykę i cukinię kroimy w dość drobną kosteczkę i dodajemy do lekko już podsmażonej cebuli.  Do warzyw wlewamy passatę pomidorową (mogą być pomidory w puszce lub domowy przecier pomidorowy) tu według uznania, u mnie sprawdza się ok.150 ml- czyli zwarta struktura i dodajemy odcedzoną z płynu czerwoną fasolę. Do całości dodajemy ugotowaną kaszę (ja daję niepełny worek na 2 porcje oczywiście możecie tę ilość zwiększyć), dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Na koniec posypujemy gotowe danie solidną porcją szczypiorku, natki oraz sera feta. Mmmm pyszka :) Dajcie znać jak Wam wyszło. 

1 PORCJA DOSTARCZA:

Kcal: 422
Białka: 18,9 g
Tłuszcze: 19,6 g
Węglowodany: 40,9 g w tym cukry: 9,89 g
Błonnik: 7,8 g
oraz Witaminy m.in: A, B2, B6, C, E, K, Kwas foliowy 
        Skł. mineralne m.in: Fosfor, Magnez, Potas, Sód i Wapń



Całuję Pani P.




Komentarze

Popularne posty