KASZA BULGUR Z WARZYWAMI, FETĄ I PIETRUCHĄ
Ufff....dawno mnie tu nie było :/ Tęskniliście? Przyznam się najszczerzej na świecie, że ja zdecydowanie tak. Życiowe zawirowania, od groma przeprowadzek, zmiana pracy i kolejna zmiana...pracy. Można zwariować, a dodatkowo przy aktualnej sytuacji związanej z COVID'em no to sami wiecie. Mam nadzieje, że choć trochę Was to ucieszy, ale planuję być tu ciut częściej niż ostatnio. Uwielbiam słońce i chodź nie takiej pogody jak dziś oczekiwałabym po sierpniu to dla naszej kochanej natury jest to zdecydowanie wybawienie. Przy deszczowej aurze dobrze jest zjeść coś ciepłego i aromatycznego. Dlatego dziś coś na wzór kaszotta/sałatki zapraszam Was na Bulgura :)
Kasza Bulgur z warzywami, fetą i natką pietruszki
Co potrzebujemy na 2 porcje:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Średnią cebulę
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwoną paprykę
- 1 mała cukinia
- 150 ml. Passaty pomidorowej/ pomidory w puszcze
- Mała puszka czerwonej fasoli
- 75g kaszy bulgur- daję 3/4 woreczka po ugotowaniu :)
- 100 g sera feta
- duża garść szczypiorku
- duża garść świeżej natki pietruszki
- przyprawy do smaku-u mnie: sól, pieprz, zioła prowansalskie, czerwona papryka słodka, bazylia
Co robimy:
Gotujemy kaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzamy. Na rozgrzaną oliwę z oliwek wsypujemy posiekaną cebulę oraz pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Umytą paprykę i cukinię kroimy w dość drobną kosteczkę i dodajemy do lekko już podsmażonej cebuli. Do warzyw wlewamy passatę pomidorową (mogą być pomidory w puszce lub domowy przecier pomidorowy) tu według uznania, u mnie sprawdza się ok.150 ml- czyli zwarta struktura i dodajemy odcedzoną z płynu czerwoną fasolę. Do całości dodajemy ugotowaną kaszę (ja daję niepełny worek na 2 porcje oczywiście możecie tę ilość zwiększyć), dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Na koniec posypujemy gotowe danie solidną porcją szczypiorku, natki oraz sera feta. Mmmm pyszka :) Dajcie znać jak Wam wyszło.
1 PORCJA DOSTARCZA:
Kcal: 422
Białka: 18,9 g
Tłuszcze: 19,6 g
Węglowodany: 40,9 g w tym cukry: 9,89 g
Błonnik: 7,8 g
oraz Witaminy m.in: A, B2, B6, C, E, K, Kwas foliowy
Skł. mineralne m.in: Fosfor, Magnez, Potas, Sód i Wapń
Całuję Pani P.
Komentarze
Prześlij komentarz