Kurczak w sosie słodko-kwaśnym
Piękną nam sobotę zaserwował wrzesień. Nie ma co ukrywać nie jestem jeszcze gotowa na jesień, zresztą nigdy nie jestem gotowa na koniec lata. Jestem ciepłolubna 😊 i gdyby to ode mnie zależało cały rok (poza świetami Bożego Narodzenia oczywiście) mógłby być wiosno-latem. Bo kiedy budzisz się rano, a przez okno zachłannie wdzierają się do pokoju promienie słońca to wiem, że to będzie dobry dzień.
Od jakiegoś czasu chodził za nami sos słodko-kwaśny, ale kupne puszki/słoiki nigdy mnie nie urządzały, zreszta kogo urządza chemia w płynie? Ani to wartościowe, ani zdrowe, a smaczne? cóż dla mnie niekoniecznie i choć faktycznie istnieje opcja na znalezienie czegoś gotowego co przypomina prawdziwe jedzenie, to nic nie zastąpi zapachu świeżo przyrządzonych potraw unoszącego się w całym domu, no i satysfakcji z własnej pracy której nagrodą jest coś pysznego. Dlatego dziś w to piękne sobotnie przedpołudnie przynoszę Wam domowej roboty sos słodko-kwaśny. Chodźcie! Będzie pysznie😍
Od jakiegoś czasu chodził za nami sos słodko-kwaśny, ale kupne puszki/słoiki nigdy mnie nie urządzały, zreszta kogo urządza chemia w płynie? Ani to wartościowe, ani zdrowe, a smaczne? cóż dla mnie niekoniecznie i choć faktycznie istnieje opcja na znalezienie czegoś gotowego co przypomina prawdziwe jedzenie, to nic nie zastąpi zapachu świeżo przyrządzonych potraw unoszącego się w całym domu, no i satysfakcji z własnej pracy której nagrodą jest coś pysznego. Dlatego dziś w to piękne sobotnie przedpołudnie przynoszę Wam domowej roboty sos słodko-kwaśny. Chodźcie! Będzie pysznie😍
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym z jaśminowym ryżem
Co potrzebujemy:
- 4 łyżki syropu daktylowego
- 3 cytryny
- 2 średnie marchewki
- 1 duża czerwona papryka
- 1 duża czerwona cebula
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka ananasa
- 400-500 ml. przetartych pomidorów/sosu pomidorowego
- 500 g. piersi z kurczaka
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- sól i pieprz do smaku
Co robimy:
Marchew oraz paprykę kroimy w słupki/paski, cebulę w pióra. Z puszki wyciągamy ananasa (kroimy w kostkę) sok natomiast przelewamy na patelnię, łączymy z syropem daktylowym i sokiem z wyciśniętych cytryn, podgrzewamy i mieszamy do połączenia się składników. Po zagotowaniu dodajemy szczyptę soli i pieprzu oraz pastę z pomidorów. Wszystko razem mieszamy. Po zagotowaniu dodajemy marchew, paprykę oraz cebulę, dokładnie mieszamy, dusimy. Na osobnej patelni smażymy pokrojonego w kostkę kurczaka. Kiedy marchew i papryka odrobinę zmiękną (ok. 15 min.) dodajemy ananasa i kukurydzę, dusimy jeszcze przez ok. 5-10 minut, na koniec dodajemy usmażonego kurczaka i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy w towarzystwie ryżu (u mnie jaśminowy).
Smacznego 😊 Pani P.
Komentarze
Prześlij komentarz