Ciasto jaglane z budyniem i kremem orzechowym
Nie będę już męczyć o pogodzie bo to nie jest blog meteorologiczny 😅 Fakt jest jednak taki, że w piękną pogodę niekoniecznie myśli się akurat o pieczeniu. Pół dnia chodziło za mną wczoraj ciasto i wychodziło. Jestem łakomczuchem , ale wczoraj wyjątkowo miałam ochotę na coś nazwijmy to budyniowego. Nie ma co czekać, wpadłam do kuchni w celu przeszukania wszystkich szafek i zakamarków, a że mam tendencję do kupowania na zapas to wyczarowałam ciacho które w pełni spełniło moje oczekiwania i poskromiło wilczy apetyt.
Ciasto jaglane z budyniem i kremem orzechowym
Ciasto jaglane z budyniem i kremem orzechowym
Co potrzebujemy:
Na ciasto:
- 200g. kaszy jaglanej
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki erytrytolu
- cynamon (jeśli lubicie)
- 3 jabłka
- wiórki kokosowe do posypania
Budyń:
- 2 opakowania budyniu waniliowego (u mnie bez laktozy)
- 750 ml. mleka
- 2 łyżki erytrytolu
Krem:
Co robimy:
Kaszę jaglaną gotujemy, odstawiamy do przestygnięcia. W tym czasie przygotujemy budyń: 500ml. mleka gotujemy, w pozostałych 250ml. rozprowadzamy proszek. Dalej postępujemy klasycznie po zagotowaniu wlewamy rozprowadzony proszek do mleka i intensywnie mieszamy do czasu aż zgęstnieje. Kiedy budyń jest gotowy przykrywamy go folią do pieczenia żeby nie ściął się na wierzchu. Przestygniętą kaszę mieszamy z jajkami,proszkiem,erytrytolem i cynamonem, wszystko razem blendujemy na gładko. Powstała masę przekładamy do formy do pieczenia wyścielając dno oraz dokładając dodatkowo przy ściance formy. Jabłka obieramy i kroimy w cienkie paski, wykładamy nimi ciasto i pionowo stawiamy przy krawędziach. Wlewamy budyń, posypując wierzch wiórkami. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok.45min. Po wstawieniu ciasta zabieramy się za krem, zaczynając od zalania daktyli wrzątkiem i pozostawienia na jakieś 20-30 min.Kiedy daktyle będą już miękkie odlewamy wodę, dodajemy masło orzechowe i blendyjemy na gładką masę ,następie dodajemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę i wszystko razem mieszamy. Ciasto po wyciągnięciu musi chwilę przestygnąć następnie można je podawać smarując wierzch ciasta kremem orzechowym bądź osobno z kremem w formie dodatku do maczania. Mam nadzieje,że będzie Wam smakować.
Ściskam i życzę miłego dnia wszystkim.
Pani P.
Komentarze
Prześlij komentarz