ZACZYNAMY :)
Chodź z nami, pokażemy Ci co robimy, czym sie zajmujemy, co nas jara, jak sie bawimy, co jemy i jak ćwiczymy. C'mon!
Podgrzewamy mleko, przelewamy do mniejszego naczynia dodajemy łyżkę nasion dokładnie mieszamy, tak żeby ziarenka się nie posklejały. Odstawiamy i staramy się systematycznie co jakieś 20 min.mieszać. Kiedy mleko przestygnie wstawiamy do lodówki najlepiej na noc, minimalnie na 5h. Rano połowę owoców blendujemy. Wyciągamy pudding z lodówki wlewamy zblendowane owoce, resztę owoców układamy na wierzchu. Koniec :) teraz możecie sie rozkoszować smakiem lata.
Pani P.
Chodź z nami, pokażemy Ci co robimy, czym sie zajmujemy, co nas jara, jak sie bawimy, co jemy i jak ćwiczymy. C'mon!
Dzisiaj na śniadanie wpadł pudding z chia, malinami i borówkami yummy, palce lizać.
Poniżej podam Wam przepis.
DZIEŃ 1 CHIA
Szałwia chiszpańska potocznie zwana chia jest świetnym źródłem wysokiej jakości roślinnego białka, zdrowych tłuszczów o działaniu przeciwzapalnym i błonnika, który zapewni Ci uczucie sytości na dłużej. Chia obfitują w przeciwutleniacze chroniące przed chorobami serca i cukrzycą typu 2. Nasiona chia obfitują w przeciwzapalne kwasy Omega-3(znakomicie obniża cholesterol), Omega-6, flawonole i kwasy fenolowe.
Jedna łyżka nasion zawiera aż 2500 mg kwasów tłuszczowych Omega-3, 4,5g błonnika, 3g białka i mnóstwo fitozwiązków.
Jak się z nimi obchodzić? Na przykład tak...
CHIA Z OWOCAMI LEŚNYMI
- 2 garści malin
- 2 garści borówek
- 1/2 szklanki mleka ryżowo-migdałowego
- łyżka nasion chia
Podgrzewamy mleko, przelewamy do mniejszego naczynia dodajemy łyżkę nasion dokładnie mieszamy, tak żeby ziarenka się nie posklejały. Odstawiamy i staramy się systematycznie co jakieś 20 min.mieszać. Kiedy mleko przestygnie wstawiamy do lodówki najlepiej na noc, minimalnie na 5h. Rano połowę owoców blendujemy. Wyciągamy pudding z lodówki wlewamy zblendowane owoce, resztę owoców układamy na wierzchu. Koniec :) teraz możecie sie rozkoszować smakiem lata.
Pani P.
Komentarze
Prześlij komentarz