PULPECIKI Z INDYKA Z PESTO Z PIECZONEJ PAPRYKI
Co potrzebujemy:
Na pulpeciki:
Papryki rozcinamy na pół wycinamy gniazda, myjemy i wkładamy skórką do góry do nagrzanego do ok.180 stopni piekarnika na ok.15-20 min. Mięso mielone mieszamy z pozostałymi składnikami, formujemy małe pulpeciki i wrzucamy do lekko osolonej wody, gotujemy ok.15 min. Kiedy papryka będzie już rumiana, wyciągamy z piekarnika. Odstawiamy. Orzeszki piniowe prażymy chwilę na suchej patelni. Po ostygnięciu papryki ściągamy skórkę (powinna łatwo odchodzić) i blendujemy razem z pozostałymi składnikami.
Pani P.
Jak możesz wiosno, jak możesz?!? Człowiek wstaje rano i pierwsze czego oczekuje od nadchodzącego dnia to odrobiny słońca, wtedy dzień z gruntu wydaje się udany. Pozornie zawsze tego oczekujemy po lecie. Lato natomiast w tym roku wyjątkowo obraziło się na nas, bo raczy nas tylko, przynajmniej w moim odczuciu garstką tego co mogłoby rzeczywiście nam zaoferować. SŁOŃCE! Czy to aż tak wiele :( No, ale dobrze w końcu nie na wszystko mamy wpływ, trzeba sobie jakoś radzić, a jaki jest lepszy sposób niż zrobić coś pysznegooo. Dzisiaj na talerz poleciały pulpeciki z indyka ze spagetti w towarzystwie pesto z pieczonej papryki.
Na pulpeciki:
- 500g mięsa mielonego z indyka (na jakieś 15-18 pulpecików)
- 1 jajko
- 1 łyżkę musztardy
- sól i pieprz do smaku
Na pesto:
- 2 czerwone papryki
- 2 garści orzeszków pini
- garść świeżej natki pietruszki
- łyżeczka ostrej papryki (opcjonalnie jeśli lubisz)
- ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
Papryki rozcinamy na pół wycinamy gniazda, myjemy i wkładamy skórką do góry do nagrzanego do ok.180 stopni piekarnika na ok.15-20 min. Mięso mielone mieszamy z pozostałymi składnikami, formujemy małe pulpeciki i wrzucamy do lekko osolonej wody, gotujemy ok.15 min. Kiedy papryka będzie już rumiana, wyciągamy z piekarnika. Odstawiamy. Orzeszki piniowe prażymy chwilę na suchej patelni. Po ostygnięciu papryki ściągamy skórkę (powinna łatwo odchodzić) i blendujemy razem z pozostałymi składnikami.
Podajemy z ugotowanym al dente makaronem (tutaj makaron bezglutenowy). Możemy dodać pomidorki lub posypać ulubionym serem typu parmezan lub grana padano itp. według upodobań.
SMACZNEGO :)
Komentarze
Prześlij komentarz