PULPECIKI Z INDYKA Z PESTO Z PIECZONEJ PAPRYKI

Jak możesz wiosno, jak możesz?!? Człowiek wstaje rano i pierwsze czego oczekuje od nadchodzącego dnia to odrobiny słońca, wtedy dzień z gruntu wydaje się udany. Pozornie zawsze tego oczekujemy po lecie. Lato natomiast w tym roku wyjątkowo obraziło się na nas, bo raczy nas tylko, przynajmniej w moim odczuciu garstką tego co mogłoby rzeczywiście nam zaoferować. SŁOŃCE! Czy to aż tak wiele :( No, ale dobrze w końcu nie na wszystko mamy wpływ, trzeba sobie jakoś radzić, a jaki jest lepszy sposób niż zrobić coś pysznegooo. Dzisiaj na talerz poleciały pulpeciki z indyka ze spagetti w towarzystwie pesto z pieczonej papryki.


 Co potrzebujemy:

Na pulpeciki:

  • 500g mięsa mielonego z indyka (na jakieś 15-18 pulpecików)
  • 1 jajko
  • 1 łyżkę musztardy
  • sól i pieprz do smaku
Na pesto:
  • 2 czerwone papryki
  • 2 garści orzeszków pini
  • garść świeżej natki pietruszki
  • łyżeczka ostrej papryki (opcjonalnie jeśli lubisz)
  • ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku



Papryki rozcinamy na pół wycinamy gniazda, myjemy i wkładamy skórką do góry do nagrzanego do ok.180 stopni piekarnika na ok.15-20 min. Mięso mielone mieszamy z pozostałymi składnikami, formujemy małe pulpeciki i wrzucamy do lekko osolonej wody, gotujemy ok.15 min. Kiedy papryka będzie już rumiana, wyciągamy z piekarnika. Odstawiamy. Orzeszki piniowe prażymy chwilę na suchej patelni. Po ostygnięciu papryki ściągamy skórkę (powinna łatwo odchodzić) i blendujemy razem z pozostałymi składnikami.

Podajemy z ugotowanym al dente makaronem (tutaj makaron bezglutenowy). Możemy dodać pomidorki lub posypać ulubionym serem typu parmezan lub grana padano itp. według upodobań. 
SMACZNEGO :)


 Pani P.

Komentarze

Popularne posty