DZIEŃ 3 JABŁKA

Jabłka uchodzą za zdrowe, bo zawierają wysoki poziom fitozwiązków takich jak flawonoidy, karotenoidy i polifenole, ale też potężne substancje przeciwutleniające typu kwercetyna, katechiny, florydzyna i kwas chlorogenowy. Kombinacja fitozwiązków, rozpuszczalnego błonnika i relatywnie wysokiego poziomu wit.C sprawia, że jabłka to prawdziwa kopalnia substancji odżywczych, obniżająca ryzyko rozwoju wielu chorób przewlekłych. Działanie tych owoców w połączeniu z pożywnymi dla mikroflory jelitowej pektynami czyni z jabłek superżywność sprzyjającą optymalizacji zdrowia i utrzymaniu szczupłej sylwetki. Regularne jedzenie jabłek może na przykład obniżyć ryzyko rozwoju chorób serca oraz jak wielokrotnie udowadniano chronią przed nowotworami, zwłaszcza rakiem płuc. Są odżywcze i pyszne powinny zatem stale gościć na naszych stołach.

Placuszki jabłkowe z jagodami goi

Jabłka są naszym dobrem narodowym :) Pachnące i soczyste można jeść kilogramami, a można też zrobić z nich placuszki. Jako podwieczorek albo przekąska dla łasuchów sprawdzą się znakomicie.




Co potrzebujemy:
  • mąkę ryżową (3 łyżki)
  • mąkę kokosową (1 lub 2 łyżki)
  • otręby owsiane (2 łyżki)
  • 2 jajka
  • szklankę mleka (może być bez latkozy, mleko ryżowe, migdałowe wedle upodobań :)
  • 2 duże jabłka
  • garść jagód goi
  • cynamon
  • imbir
  • erytrytol
  • syrop z daktyli
  • olej kokosowy



Mleko, jajka, otręby i mąki mieszamy razem, dodajemy starte na tarce jabłka, jagody goi oraz szczyptę imbiru,cynamonu i erytrytolu do smaku. Mieszamy raz jeszcze. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, i łyżką nakładamy niewielkie racuszki (jeśli ciasto będzie bardzo płynne można dodać więcej mąki). Podsmażyć z obu stron aż się zarumienią i gotowe. Podawać z syropem z daktyli.Smacznego!

Pani P.









Komentarze

Popularne posty