DZIEŃ 4 GORZKA CZEKOLADA

Czekolada jest wytwarzana z ziaren kakaowca z rodzaju Theobroma, którego nazwę tłumaczy się jako "pokarm bogów". To zasłużony przydomek nie tylko ze względu na bogaty i doskonały smak ziaren kakao, lecz także ich prozdrowotne właściwości. Badania wykazały, że kakao i niektóre rodzaje gorzkiej czekolady zawierają więcej polifenoli, flawonoidów i przeciwutleniaczy niż wiele innych produktów zaliczanych do super żywności. Większość wyników badań potwierdza jej dobroczynny wpływ na choroby układu sercowo-naczyniowego, oksydację cholesterolu czy nadciśnienie. Wysoka zawartość fenoli w gorzkiej czekoladzie odpowiada za ich działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające. Gorzka czekolada obfituje również w kwas oleinowy, zdrowy dla serca jednonienasycony kwas tłuszczowy obecny też w oliwie. Chociaż gorzka czekolada jest turbo produktem nie zaleca się spożywania jej w dużych ilościach ponieważ tak czy tak zawiera cukier. Pozwól więc sobie na na dwie kostki, trzy lub cztery razy w tygodniu, tylko wybieraj taką powyżej min.80% i najlepiej bez cukru, po prostu czytaj etykiety i jedź świadomie :)




Jaglanka z owocami lasu i gorzką czekoladą.

Jaglanka jest świetnym sposobem na szybkie i sycące śniadanie. Kasza zawiera 10-14% białka, sole mineralne: fosfor,wapń, cynk, jod, potas, sód, magnez oraz brom i dwukrotnie więcej niż żyto i pszenica witaminy B1 i B2 dlatego WCINAJ PROSO :)



 Co potrzebujesz:

  • szklankę mleka (u mnie ryżowo-migdałowe)
  • pół szklanki płatków jaglanych
  • łyżka erytrytolu
  • 3 kostki gorzkiej czekolady
  • garść borówek
  • garść czerwonej porzeczki



W rondelku w kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę. Mleko gotujemy, dodajemy erytrytol oraz płatki jaglane. Gotujemy przez ok.4-5 min co jakiś czas mieszając. Owoce myjemy. Kaszę podajemy polaną gorzką czekoladą i przysypaną owocami. Smacznego :)

Pani P.



Komentarze

Popularne posty