Dietetyka i suplementacja poziom II

W weekend pojechaliśmy na kolejny poziom dietetyki i suplementacji do Mauricza. Warszawa jest spoko, zaczynam się z nią co raz bardziej oswajać. Biorąc pod uwagę częstotliwość z jaką w niej bywamy powinnyśmy się już przyjaźnić, ale przyznam szczerze, że są juz miejsca w pełni oswojone gdzie czuje się dobrze, ale wciąż są też takie które nie przekonują mnie do siebie. Dobra starczy o stolicy, odwiedzę ją pewnie jeszcze ze sto razy i będę czuła się jak w domu :)


Dlaczego do Mauricza? A no może dlatego, że nie dość, że naprawdę wie co mówi i robi ,co potwierdzają jego liczne publikacje oraz sukcesy polskich gwiazd sportu przez niego prowadzonych, to dodatkowo zwyczajnie w świecie podoba nam się jego sposób postrzegania i ideologie. Jak sam mówi "Pozwala na legalu kraść nam ogrom wiedzy jaką kiedyś on sam ukradł od bardzo mądrych ludzi". Trzeba się dzielić :) Po trzecie każdy wie, że jak na szkolenia to do Kuby :D






Jest kilka miejsc w Warszawie godnych polecenia, takich w których można dostać pyszne jedzenie, czasem bardziej wypasione, a co za tym idzie droższe, ale też dobre, sycące w naprawdę bardzo przyzwoitych cenach. Tym razem wybraliśmy wersję numer 2 i tak stopy poprowadziły nas do Manekina.




Jednak na drogę trzeba się było jakoś przygotować, bo jak człowiek głodny, a dookoła tyle pokus to ciężko nie zgrzeszyć. Mając ogrom rzeczy na głowie bez zastanowienia wybrałam przekąskę pożywną, pyszną i szybką.

OWIES

Owies to super gwiazda wśród zbóż. Zawiera najwięcej składników odżywczych, a jego łuski (czyli otręby) są wyjątkowo bogate w błonnik i białko. Sycące i probiotyczne właściwości czynią z owsa znakomity produkt sprzyjający utracie wagi. Porcja owsa niemal całkowicie pokrywa dzienne zapotrzebowanie na mangan, zawiera również porządną dawkę witaminy B1, magnezu, miedzi, biotyny i innych składników pokarmowych. Zaletą pełnoziarnistego owsa jest to, że nie podwyższa w istotny sposób poziomu glukozy we krwi i łagodnie stymuluje wydzielanie insuliny. Otręby owsiane to potężny probiotyk. Właśnie w łusce ziarna znajduje się wyjątkowy rodzaj błonnika zwany betaglukanem który potrafi obniżać poziom cholesterolu i ryzyko incydentów sercowo-naczyniowych. Oprócz tego betaglukan chłonie wodę i wytwarza w jelitach pewnego rodzaju żel, który zapewnia uczucie sytości na dłużej. Owies jest zbożem bezglutenowym, chociaż w procesie przetwarzania często zostaje zanieczyszczony glutenem. Jeśli stwierdzono u Ciebie nietolerancję na gluten lub celiakię szukaj na sklepowych półkach organicznej, niezanieczyszczonej kaszy owsianej.



Super szybkie ciasteczka owsiane :


Co potrzebujesz:

  • 2 banany
  • szklankę pełnoziarnistych płatków owsianych
  • posiekane orzechy/ziarna
  • 1 łyżkę erytrytolu
  • 1 jajko
  • opcjonalnie łyżkę syropu daktylowego
  • cynamon 


Piekarnik ustawiamy na ok.180 stopni. Banany rozgniatamy, dodajemy jajko (bez jajka również wyszły :)), szklankę płatków owsianych i pozostałe składniki, wszystko dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut jeśli chcemy żeby były bardziej miękkie ( Pan P. woli taką konsystencję), możemy też nie czekać i przygotować ciastka od razu, będą bardziej chrupiące (ja preferuję tę wersję). Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia układamy uformowane kulki i delikatnie je rozgniatamy, tak żeby wyszły dość płaskie okręgi. Pieczemy ok.15-20 minut i gotowe. Smacznego


Ściskam Pani P.

Komentarze

Popularne posty